Helsinki

Helsinki

Helsinki

Lähde: Suomen Vapaussota 1918. Kartasto ja tutkimusopas. Toim. Juhana Aunesluoma ja
Martti Häikiö. Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö ja WSOY 1995

Saksalaisen Itämeren divisioonan ensimmäinen strateginen tavoite oli Helsingin valtaus. Keskiviikkoiltana 10.4. saapui saksalaisten kärki Helsinkiä ympäröineen maalinnoituksen edustalle Leppävaarassa.

Helsinkiä puolustaneiden punaisten määrä on epäselvä. Kaupungin valtauksen jälkeen otettiin lähes 8 000 vankia, josta on pääteltävissä puolustajien vahvuuden suuruusluokka. Saksalaisia oli noin 9 000 ja Helsingin maanalainen suojeluskunta oli aseistanut noin 2 000 taistelijaa.

Taistelu alkoi 11.4 Leppävaarassa. Aamulla 12.4. aloittivat saksalaiset varsinaisen hyökkäyksen kaupunkiin. Ankarimmat taistelut käytiin Ilmalassa olleesta kukkulasta. Itapäivällä oli taistelu muuttunut kaupunkisodaksi, jossa punaisten puolustus keskittyi muutamiin pesäkkeisiin.

Punakaartin komentokeskus Smolna antautui 13.4., minkä jälkeen aloitettiin hyökkäys punaisten viimeiselle tukialueelle Pitkän-sillan pohjoispuolelle. Kello viideltä iltapäivällä 13.4. saivat Siltasaareen ja Hakaniemeen edenneet osastot yhteyden toisiinsa ja illalla ilmoitti Itämeren divisioonan esikunta virallisesti, että Helsinki oli miehitetty.

Helsingin taistelussa ja siihen liittyneissä kahakoissa kaatui noin 200 saksalaista. Punaisia lienee kuollut runsaat 300 ja suojeluskuntalaisia 20.

saksalaisia

Saksalaisten kärki etenee Pohjoisella Rautatienkadulla.